Zullen de woningprijzen dalen in 2020? Wij voorspellen van niet!

De meeste vastgoedanalisten verwachten dat de gemiddelde prijs van woningen en appartementen in 2020 een fractie boven de inflatie zal stijgen.

De verschillende nieuwe maatregelen met betrekking tot onroerend goed zullen hun invloed hebben op de vastgoedmarkt.

Wij bekeken de volgens ons 3 meest beïnvloedbare factoren: 

  1. Afschaffing van de woonbonus

Eind 2019 kochten Vlamingen massaal woningen. Het einde van de woonbonus bracht heel wat in beweging. Dat kan zeker een negatief effect hebben op het aantal vastgoedtransacties en de prijs van woningen in de eerste maanden van 2020.

De woonbonus die weggevallen is, alsook de strengere houding van de banken met betrekking tot hypotheekleningen kunnen de woningprijzen mogelijks negatief beïnvloeden.

  1. Een nieuwe woning bouwen wordt duurder

Sinds 2018 moeten nieuwe woningen in Vlaanderen niet enkel rekening houden met het E-peil, maar ook met het S-peil, een tweede energienorm. Naast de verschillende isolatielagen, wordt er onder meer ook rekening gehouden met de vorm van de woning. Het S-peil is een maat voor de isolatie van de ‘schil’ van de woning.

Om aan de nieuwe normen van dit S-peil te voldoen zullen nieuwbouwwoningen moeten voorzien worden van kwalitatievere isolatiematerialen, dikkere beglazing en extra zonnewering. Volgens de Bouwunie zal dit een verhoging van een bouwkost met zich meebrengen van maar liefst vijf tot tien procent! 

Deze enorme extra investering zal jonge koppels en gezinnen steeds meer doen neigen naar de aankoop van een bestaande woning. 

  1. Beleggers investeren steeds meer in vastgoed

Het gewicht van vermogende kopers-verhuurders blijft toenemen op de woningmarkt. Daarnaast groeit ook de groep van mensen met een beperkter inkomen, waardoor er steeds meer potentiële huurders op de markt komen.

Daar waar vastgoed in de jaren negentig nog niet eens goed was voor de helft van het totale vermogen van de Belg, blijkt het er nu meer dan zestig procent van uit te maken. Onroerend goed is dan ook een veiligere en meer solide investering dan spaarboekjes, obligaties en aandelen.

Samengevat verwachten de meeste vastgoedanalisten dat de prijzen van villa's, duurdere huizen, assistentiewoningen en studentenkamers een reële prijsdaling zullen kennen, naast de voorspelde prijsstijging van woningen en appartementen.

Dit artikel werd geschreven door:

Mara Peeters

Erkend vastgoedmakelaar
0485/68.38.73
mara.peeters@vastigo.be
“ De dromen van mensen realiseren, dat is waar ik elke dag opnieuw met veel enthousiasme en passie voor ga. „