Hoge successierechten vermijden? Schenk je vastgoed al tijdens je leven.
De belangrijkste reden waarom Belgen al tijdens hun leven een deel van hun vastgoed wegschenken, is om hoge successierechten te vermijden. De schenkbelasting ligt namelijk een heel pak lager.
Een schenking van onroerende goed dient te gebeuren via een notariële akte. Dit is rechtsgeldig en kan vrijwel nooit voor discussies zorgen. Naast het ereloon van de notaris en eventueel extra kosten die deze kan aanrekenen, dient u de wettelijk bepaalde schenkingsrechten te betalen.
Sinds 1 juli 2015 bedraagt het laagste schenkingstarief nu 3% in rechte lijn. Deze kosten kunnen zelfs nog verlaagd worden door het schenken van je vastgoed in schijven te laten verlopen of door de woning energiezuiniger te maken.
De huidige tarieven voor de schenking van onroerende goederen in Vlaanderen:
- Een schenking van onroerend goed aan afstammelingen in rechte lijn (kinderen, kleinkinderen, …) of partners.
- Een schenking van onroerend goed aan derden.
Bron: https://www.notaris.be/erven-schenken/schenken/schenkingstarieven/vlaanderen-1
Indien je je vastgoed pas na je overlijden via een erfenis aan je kinderen of andere erfgenamen overdraagt, dien je rekening te houden met successierechten die een heel pak hoger liggen.
Hoeveel je erfgenamen zullen betalen aan belastingen bij het erven van je nalatenschap wordt niet federaal geregeld; de gewesten kunnen hun eigen fiscale tarieven hanteren. Deze tarieven zijn gekoppeld aan belastingschijven die de gewesten eveneens vrij kunnen bepalen.
Op basis van een aangifte van nalatenschap zal de ontvanger de ‘erfbelasting’ berekenen en het aandeel van elke erfgenaam bepalen.
Via onderstaande link kan je alvast terugvinden met welke successietarieven je rekening dient te houden voor jouw persoonlijke situatie:
https://www.notaris.be/erven-schenken/de-successietarieven/vlaanderen
Uit cijfers van Notaris.be blijkt dat de schenker van vastgoed gemiddeld 72 jaar is. De begunstigde is gemiddeld 43 jaar.
Overweeg jij een deel van je onroerend goed te schenken om hoge successierechten te vermijden? Informeer je hiervoor bij je notaris en maak het officieel via een notariële akte.