De prijzen van de Belgische woningen blijven onverstoorbaar klimmen.

De woningprijzen zijn alweer enkele jaren aan het stijgen. Niet dat de Belgische woningmarkt spectaculair hoger vlamt, maar elk jaar komen er toch wel één of enkele procentjes bij.

In 2013 bedroeg de mediaanprijs voor een Belgische woning nog 199.000 euro. Volgens de nieuwe prijsstatistieken van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat intussen 230.000 euro. In vergelijking met 2017 kwam de mediaanprijs 4,5% hoger te liggen.

De prijstoename op de appartementenmarkt was het voorbije jaar bescheidener. Daar ging de mediaanprijs naar omhoog met 2,6%, tot 195.000 euro. Ook dat betreft een meerwaarde van 20.000 euro sinds 2013.

De prijs van bouwgronden daalde lichtjes (- 0.6%) tot 160 euro per vierkante meter.

Graag gaan we even dieper in op wat er zich heeft afgespeeld in onze eigen regio nl. de provincie Antwerpen.

We kunnen stellen dat de prijzen van appartementen de afgelopen 5 jaar een stijging kenden van 11%. De woningen kenden een positieve evolutie over deze periode van maar liefst 13%. Bouwgronden zijn op hun beurt in waarde gestegen met 7%.

In Schilde vind je de op Knokke-Heist na duurste appartementen van het land met een mediaanprijs van 322.400 euro.

In de hele provincie klommen de vraagprijzen van nieuwbouwappartementen. In Antwerpen Oost is de gemiddelde vraagprijs € 2.450/m². In de regio Kontich, Antwerpen Rand en Puurs is de gemiddelde vraagprijs € 2.550/m² en in de regio Antwerpen Noord € 2.600/m². Deze opwaartse prijstrend houdt nog altijd onverminderd aan.

Sinds 2000 zijn de woningprijzen in België verdubbeld. Hoewel er vaak tegenstrijdige berichten de wereld in gestuurd worden, zijn de meeste analisten er voorlopig gerust in dat op de woningmarkt geen stormen zullen opsteken.

Vastgoed blijft dus een solide investering. Ook met een beperkt budget, kan je al erg ver springen. Voor zowel je eigen woning, als een vastgoedbelegging is het niet nodig om al het kapitaal zelf op tafel te leggen. Met een hypothecaire lening financiert de bank een deel van het project.

Voor een tweede eigendom vraagt de bank een eigen inbreng: die bedraagt meestal minstens 20% van het aankoopbedrag. Zo kan je met een bedrag van 30.000 euro een lening krijgen van 120.000 euro, waarmee een vastgoedproject van 150.000 euro binnen de mogelijkheden valt.

Kortom: Investeren in vastgoed is een solide en duurzame belegging. Zelfs met een beperkt budget kan je op termijn een aanzienlijk kapitaal opbouwen.

Dit artikel werd geschreven door:

Mara Peeters

Erkend vastgoedmakelaar
0485/68.38.73
mara.peeters@vastigo.be
“ De dromen van mensen realiseren, dat is waar ik elke dag opnieuw met veel enthousiasme en passie voor ga. „