Je woning verkopen? Dan is een correcte waardebepaling cruciaal!

Indien de vraagprijs van je woning te hoog staat, geraakt ze niet verkocht. Staat de vraagprijs te laag, loop je een stuk rendement mis. Hoe kan je beide situaties vermijden?

6 factoren die de waarde van jouw pand bepalen.

 

  1. Locatie

De ligging is wellicht de meest doorslaggevende factor voor de waardebepaling van uw woning. Goede locaties zijn immers zeer gewild. Een kandidaat-koper hecht vandaag de dag zeer veel waarde aan  mobiliteit. Ook de werkgelegenheid en faciliteiten in de nabije omgeving bepalen sterk de interesse van de doelgroep.

 

  1. Leeftijd

Het bouwjaar bepaalt voor een groot deel de waarde van een woning. Doorgaans geldt: hoe recenter de woning, hoe hoger het comfortniveau. Een energiezuinige en duurzame woning is voor vele zoekende partijen van groot belang.  Zaken die aan vernieuwing toe zijn worden mee in het aankoopbudget opgenomen.

 

  1. Staat

Belangrijk bij het bepalen van de waarde van een woning is de staat waarin ze zich bevindt. Zijn bepaalde zaken aan renovatie toe, dan is de woning aanzienlijk minder waard. Daarnaast zijn onder meer de leeftijd van de cv-ketel en de isolatie doorslaggevende parameters. Een zeer goed onderhouden woning scoort merkbaar hoger.   

 

  1. Markt

Vergelijkbare panden in dezelfde regio zijn rechtstreekse concurrentie. Kandidaat-kopers beschikken over een uitgebreid platform om verschillende parameters te gaan vergelijken. Zorg ervoor dat je het best uit hun analyse komt.  

 

  1. Omgeving

Er is een groot verschil tussen een woning aan een drukke straat of met een woonerf voor de deur. Ook geluidsoverlast van een nabijgelegen spoorwegovergang, vliegveld of bedrijventerrein drukken de prijs. Een groene omgeving met bijvoorbeeld water of bos zorgt daarentegen voor een hogere waarde.

 

  1. Oppervlaktes

De bewoonbare oppervlakte en de grondoppervlakte zijn de belangrijkste meetbare pijlers. Daarnaast is ook het ruimtegevoel, de lichtinval en het zicht vanuit de woning ontzettend belangrijk. Meer kamers betekent overigens niet altijd een hogere waarde: soms zijn minder kamers meer gewild vanwege een ruimere aanblik van de woning.

 

Een correcte prijsbepaling in vastgoed is de start van alles! Contacteer ons voor een vrijblijvende waardebepaling. 

 

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

Dit artikel werd geschreven door:

Mara Peeters

Erkend vastgoedmakelaar
0485/68.38.73
mara.peeters@vastigo.be
“ De dromen van mensen realiseren, dat is waar ik elke dag opnieuw met veel enthousiasme en passie voor ga. „