De 10 belangrijkste actiepunten tijdens jouw huizenjacht.

Een woning kopen vraagt de nodige tijd, energie en kennis. Wees voldoende voorbereid voor deze belangrijke levensgebeurtenis. Wij geven jou 10 belangrijke tips mee!
  1. Win advies in

Laat je financiële situatie uitklaren voor je aan je zoektocht begint. Win advies in bij je kredietinstelling (bank). Zo kan je op jacht naar woningen die binnen je budget vallen en kan je niet meer ontgoocheld worden als je je droomwoning gevonden hebt.

  1. Lees de advertentie aandachtig

Een goede voorbereiding voorkomt ergernissen tijdens de bezichtiging. Screen de woning voldoende vooraf, zodat je weet dat je jouw belangrijkste zoekcriteria zeker op je lijstje kan afvinken. Ter plaatse opmerken dat er geen garage is, als dit een absolute must-have is voor jou, is tijdverlies.

  1. Dromen mag, maar wees realistisch

De zoektocht naar een woning doet dromen. Hierbij horen hoge verwachtingen. Lijst voor jezelf de belangrijkste punten op die een woning moet hebben. Voel je een ‘klik’ met een woning, ondanks je enkele kleine zaken graag anders had gezien, durf te springen. Je geeft er vast je eigen toets aan!

  1. Wees voldoende geïnformeerd

Weet dat er meerdere kosten zijn verbonden aan de aankoop van een onroerend goed. Denk maar aan de aankoopkosten: de registratie rechten aan 7% (indien enige eigendom) in Vlaanderen en de notariskosten die bij de aankoopakte moeten betaald worden. Indien u een hypotheek aangaat, komen hier ook nog de kredietaktekosten bij.

  1. Schat renovatiekosten niet te laag in, maar ook zeker ook niet te hoog

Leg je project voor aan iemand met ervaring. Experts zijn er in elk vakgebied en deze zullen je graag informeren over de mogelijkheden en het kostenplaatje dat er tegenover staat. Bekijk wat je onmiddellijk dient te vervangen en welke zaken nog even kunnen wachten. Op deze manier zullen er meer woningen binnen je bereik liggen.

  1. Schenk voldoende aandacht aan mobiliteit

Doe voldoende markt- en buurtonderzoek. Hoe ver is de afstand naar de nabijgelegen scholen? Is er openbaar vervoer vlakbij? Zijn er warenhuizen in de onmiddellijke omgeving? Zijn de op- en afritten van de belangrijkste invalswegen vlot bereikbaar? Enz.. Zit dit goed, weet dan dat dit voor jou op dagelijkse basis een enorm comfort betekent!

  1. Stel prioriteiten

Wat zijn de belangrijkste punten voor jezelf en lijst deze op. Dit is voor iedere persoon, iedere gezinssamenstelling en iedere fase in je leven anders. Wees jezelf voldoende bewust van de voor jou belangrijkste vereisten en zoek op basis hiervan in de markt.

  1. Toon voldoende respect voor de verkoper

Misschien vreemd, maar te laat aankomen voor een bezichtiging van een woning wordt afgestraft. De verkoper is hierdoor vaak geïrriteerd en zal nadien harder onderhandelen. Maak ook geen belachelijke bieding over waardoor hij geen tegenbod wil formuleren. Iedereen wordt graag op een correcte manier benaderd.

  1. Beslis niet te snel, maar ook niet te laat

Een overhaaste en emotionele beslissing is vaak geen goed idee. Beslis niet impulsief, maar wees voorbereid en geïnformeerd. Stel de juiste vragen en handel weldoordacht.

Daar tegenover staan de eeuwige twijfelaars. Door te lang te twijfelen bestaat de kans dat je je droomwoning mis loopt. Durf de stap te zetten.

  1. Laat je niet beïnvloeden door buitenaf

Sta open voor tips en advies van anderen, maar wees er niet afhankelijk van. ‘Buitenstaanders’ hebben andere wensen en verlangens dan jij en kijken dan ook anders naar jouw droomwoning. Jij weet zelf het best wat je wil en wat je nodig hebt.

Kortom: Maak voldoende tijd vrij voor deze belangrijke zoektocht. De energie die je er in steekt, loont!

Dit artikel werd geschreven door:

Mara Peeters

Erkend vastgoedmakelaar
0485/68.38.73
mara.peeters@vastigo.be
“ De dromen van mensen realiseren, dat is waar ik elke dag opnieuw met veel enthousiasme en passie voor ga. „